La nostra història
A finals dels anys 80 un grup de vila-secans van promoure la creació d’una colla castellera al municipi, una plaça amb una gran tradició castellera, al 1880 ja actuaven els Xiquets de Valls a la Festa Major de Sant Esteve.
La constitució de la colla es va fer de forma molt ràpida i es va nomenar una junta provisional, que tenia com a president en Josep Ferré, vicepresident en Ramon Setó i secretari en Jordi Pintado. L’objectiu de la junta provisional era la redacció i aprovació dels estatuts i la convocatòria de la primera assemblea general. Es van presentar a la Generalitat i així mateix la colla va esta integrada dins la Coordinadora que agrupava totes les de Catalunya. En poc més d’un mes van passar dels 40 castellers inicials als 70 membres durant la seva presentació.
El nom triat va ser el de Xiquets de Vila-seca. El vestuari s’inspirava en la bandera local amb la camisa blau turquesa amb l’escut del municipi visit a la butxaca, pantalons blancs, faixa negra, excepte el pom de dalt que era blava i el mocador casteller vermell amb puntets blancs. El primer cap de colla va ser en Pedro Sánchez, conegut al món casteller com «Pedrín», ex-membre dels Xiquets de Tarragona i un dels pocs integrants que havia fet castells amb anterioritat. La presentació pública va ser el 17 de gener de l’any 1991, amb motiu de la Festa Major de Sant Antoni. En aquesta primera actuació van descarregar un 4d5, un 3d5 net, dos pilars de 4 aixecats de forma simultània (en què les anxanetes van desplegar dues banderes, la senyera i la groga i blava de Vila-seca) i un tercer pilar de 4, aixecat sota el balcó de l’Ajuntament. Un cop carregat aquest últim pilar, tant l’enxaneta com el terç van ser pujats al balcó, penjats d’una faixa castellera. Al llarg d’aquest primer any, porten a terme diverses actuacions: el dilluns de Pasqua, a La Pineda, on descarreguen el 3d6; per Sant Jordi a Vila-seca, aixequen i descarreguen per primer cop el 4d6 amb el pilar al mig; la diada de Sant Isidre; l’actuació en benefici d’UNICEF a la Rambla Nova de Tarragona, o la diada de la Festa Major d’Estiu, on van intentar el 3d7, però no el van poder assolir. El juliol del 91 els Xiquets reben un quadre sobre el fet casteller, obra del pintor Josep Bestit, de mans de l’alcalde, Joan Maria Pujals. També van rebre una aquarel·la de la colla realitzada per l’artista Ponç Granollers, en un acte celebrat a la Biblioteca amb motiu de l’exposició sobre els castellers. El 8 d’octubre d’aquell any es va celebrar la primera diada de la colla.
DEL ANY 1991 AL 1999
La colla acabava l’any 1991 amb 150 membres, 18 actuacions, 81 castells descarregats i tretze intents. La màxima fita va ser la torre de 6.
L’any 1992 l’entitat va tenir una gran activitat en diferents àmbits.
El mes de gener es van formar 15 alumnes per a la banda de gralles que els acompanyarien durant les actuacions. Amb motiu del seu primer aniversari i durant la Festa Major de Sant Antoni, els Xiquets fan el pilar de quatre caminant, des del Portal de Sant Antoni fins l’Ajuntament. El mes de juliol s’organitza una mostra castellera amb 3 activitats: una exposició de fotografies i cartells de tema casteller a la Biblioteca, una sardinada popular i la conferència “El món casteller, ahir i avui”, a càrrec del Sr. Josep Bargalló, també a la Biblioteca. El dia 25, la colla va participar a la cerimònia d’inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona 92, que va comptar amb la presència de 147 castellers. Una altra data assenyalada va ser la participació al concurs de castells de Tarragona el mes d’octubre, on van quedar en 13a posició de les 20 colles participants i on van aconseguir descarregar el 3 i el 4d7.
El 1992 acaba amb un total de 26 actuacions.
L’any 1993 es renova la junta directiva, ja que marxa el president, en Josep Ferré i ocupa el càrrec en Ramon Setó. Com a vicepresident va ser nomenat en Pedro Fernández.
El mes de juliol es lliura la insígnia d’or al cap de la colla, Pedro Sánchez. La insígnia va ser dissenyada per la joieria Vidal i representa el campanar de l’església i sobreposat en relleu un casteller de la colla.
L’any conclou amb 21 actuacions, 92 castells descarregats, 2 carregats i 6 intents.
L’any 1994 es van modificar els estatuts de l’entitat, amb la intenció de donar més força a la comissió tècnica i modificar la periodicitat de la renovació de la junta. A l’assemblea general del mes de març va continuar com a president Ramon Setó i es va nomenar el nou cap de colla, en Jordi Sesplugues. Els dos mesos següents a l’assemblea es van produir dues renúncies. Per una banda, la de Josep M. Perelló, el nou tresorer, i per una altra, la del nou cap de colla. En Pedro Sánchez va tornar a ser nomenat cap de colla i en Jordi Sesplugues, segon cap.
Com a fets destacats del 94 cal ressaltar per una banda la creació de la revista informativa de la colla castellera, Pinya, una publicació de 12 pàgines de distribució gratuïta en l’àmbit local que va veure la llum el mes de maig. Per una altra, la participació al Concurs de castells de Tarragona va ser històrica, ja que van realitzar la seva millor actuació des de la seva fundació. Van descarregar el 3 i el 4d7, van carregar el 4d7 amb agulla al mig, el 2d6 i es va intentar el 3d7 aixecat per sota. Van quedar en 17a posició de 23 colles participants.
Durant l’assemblea general es va mantenir la confiança en el cap de colla, Pedro Sánchez i es van renovar el 50% dels membres de la junta. Les persones que es van incorporar van ser Francesc Cubells (vicepresident), Pilar Redón (secretària), Antoni García, Manuel Esteruelas i Josep Anton García (vocals). El Nadal de l’any 94 es va realitzar el primer Parc Infantil de Nadal organitzat per la colla castellera, amb la col·laboració de l’Ajuntament i la Societat El Fènix. El parc va rebre 2.000 infants durant els 5 dies que va estar en funcionament (29 i 30 de desembre ; 2, 3 i 4 de gener). Durant l’any 94 es van realitzar 32 sortides i va acabar amb 200 persones amb camisa.
L’assemblea de l’any 95 va concloure amb el nomenament del nou president, Jordi Pintado, i del nou cap de colla, Jordi Sesplugues. També es va renovar el càrrec de tresorer i 3 vocals.
La colla va organitzar el segon Parc Infantil de Nadal, que va comptar amb l’assistència de gairebé 3.000 persones.
Al llarg de l’any 95 es van realitzar 17 actuacions i la colla tenia 140 membres.
L’any 1996, la junta administrativa la formaven: Jordi Pintado (president), Francisco Cubells (vicepresident), Pilar Redon (secretària), Sergi Rofin (tresorer), Marcel·lí Brell (grallers), German Fernández (revista), Antonio García (roba), Manuel Esteruelas (canalla), Jaume Pedrola (relacions internes), Josep Garcia (local), Jordi Aleu, Eli Such, Margarida Morell i Lourdes Cubells (activitats). El cap de colla era en Jordi Sesplugues Solé i els components del grup de grallers, Ivan Arcas, Ramon Aleu, Esteve Vallvé, Normal Vidal, Bibiana Ruiz, Jessica Cubells i Marta Orcajo.
Durant el Nadal es va dur a terme el tercer Parc Infantil de Nadal organitzat per la colla, on van participar més de 2.000 persones.
Per la Festa Major de Sant Antoni de l’any 97, i com a conseqüència de la manca de persones per a la pinya, la colla va optar per realitzar tan sols el ja tradicional pilar de quatre caminant, des del Portal de Sant Antoni fins l’església.
L’estiu d’aquell any, els Xiquets van participar per primera vegada al casal d’estiu per a infants i joves organitzat per l’Ajuntament, el Megaestiu, amb l’objectiu de promocionar el món casteller i captar més camises.
El setembre del 97 els Xiquets de Vila-seca van tenir la idea d’organitzar una diada amb totes les colles castelleres amb camises blaves a La Pineda, on van participar a banda de la colla local, els Nois de la Torre, la Colla Nova del Vendrell i els Castellers de Terrasa. Durant l’assemblea celebrada al setembre es van produir diversos canvis a la junta directiva. Els nous cap de colla va ser en Joan Ruiz Fernández, Hèctor Soler el nou president, i Montse Vázquez Cubells, la nova secretària.
L’octubre del 97 es va celebrar a Torredembarra un nou concurs, el de les colles “petites”, on els Xiquets van quedar en 7a posició.
El Nadal del 97 els Xiquets van organitzar el quart Parc Infantil de Nadal.
Per la Festa Major de Sant Antoni de l’any 1998 els Xiquets van presentar el pilar de quatre caminant, el 4d6 sis amb agulla, el 5d6 i la torre de sis.
Després d’una temporada molt complicada per la falta de camises, l’objectiu del 98, en paraules del nou cap de colla, Joan Ruiz és «consolidar la colla com es pugui, arreplegant gent nova i sense mirar de fer grans coses».
L’any 99 van actuar per la Festa Major de Sant Antoni en la que sembla l’última actuació de la colla abans de la seva dissolució.
DEL 2013 AL 2021
La segona etapa: 2013-A través de les xarxes socials es va promoure un retrobament de gent del poble amb ganes de tornar a fer castells i el 28 d’octubre van coincidir a la plaça de l’Esglèsia un centenar d’integrants que amb l’ajuda de la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau van retornar el Xiquets de Vila-seca. El primer assaig de la nova etapa dels Xiquets de Vila-seca, que va ser oficialitzada com a colla en formació per la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya el 13 de gener de 2014. Els Xiquets van iniciar aquesta represa amb un centenar d’integrants. El president de l’entitat va ser en Carlos Lafont i en Jordi Sesplugues el cap de colla.
L’estrena de la colla va ser per la Diada de Sant Jordi, on van aconseguir carregar i descarregar tres pilars de quatre. El bateig es va dur a terme el 8 de juny, en una diada que va comptar amb la participació dels Xiquets de Tarragona i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau que van actuar com a padrins.
En el primer any d’aquesta nova etapa, els Xiquets van ser capaços de descarregar el 4d6, el 3d6 i el 5d6, així com també el 3 i el 4d6 amb l’agulla.
A principis de 2015 la colla va organitzar un concurs de fotografia de temàtica castellera, dividit en 3 categories: Millor fotografia, Millor moment i Canalla.
El mes d’abril la colla va participar a la col·locació de la primera pedra al Museu Casteller de Catalunya, a Valls.
Un moment històric de la colla va ser durant la celebració de la diada castellera de les festes de Sant Jaume, el 25 de juliol, a la plaça de l’Estany a La Pineda, on els Xiquets van aconseguir descarregar el seu primer castell de 7, el 3d7.
A finals de 2015 la colla comptava amb 300 socis, tot i que tan sols entre un 35 i un 40% d’aquests socis feien castells.
Durant l’assemblea celebrada el 18 de desembre, la colla va renovar els càrrecs, amb Carlos Lafont com a president i Jordi Sesplugues com a cap de colla.
El 3 de juny de l’any 2016 els Xiquets van inaugurar l’exposició “25 anys de castells a Vila-seca”, un recull d’imatges des de la fundació de la primera colla, fins a la refundació.
El 25 de setembre van participar a la primera jornada del Concurs de Castells, a Torredembarra. Van quedar en 11a posició, després de completar el 3d7, el 4d7 i el 2d6. També van descarregar el 4d7 amb agulla, que el jurat va considerar intent desmuntat.
El gener de 2017 els Xiquets van posar en marxa la iniciativa “Escola de castells”, uns assajos suplementaris oberts a tothom per donar a conèixer el món casteller. La junta directiva va ser renovada el mes de febrer, amb Hèctor Soler com a president i Marc Morales com a cap de colla.
A finals de 2018 es renovaven els càrrecs novament i s’estrenava com a presidenta Mar Manuel i en Josep Antoni García «Ton», com a cap de colla.
Al 2021 en mig de la pandèmia que deix totes les colles castelleres sense actuacions, es renova la junta actual amb novament Hèctor Soler com a President per tercera vegada i Miriam Salvadó com a Cap de Colla.
En motiu dels 30 anys dels inicis de la colla es va inaugurar a l’Ajuntament per la Festa Major d’Estiu l’exposició : Amb tu tocarem el cel! 30 Anys de Xiquets de Vila-seca que s’anirà fent itinerant per diversos indrets dels nostre poble .
Al setembre de l’any 2021 es reprenen els assajos , tot i que no paren les seves activitats durant les restriccions per la pandèmia. i el 17 de octubre del 2021 tornem els castells a plaça quasi dos anys després, celebrant la seva Diada de la Colla amb una cinquantena de xiquets i xiquetes a plaça i una fideuada solidària amb una recollida pel Banc d’Aliments.
El dissabte 23 d’octubre del 2021 porten a plaça l’espectacle casteller Mireu Allà Dalt.
La Temporada 2022, a poc a poc i amb una millora de les restriccions per la pandèmia a plaça els Xiquets van tornar a les places, completant castells de la gamma de 6, recuperant el 5d6 i el pilar de 4 per sota. En aquesta temporada els Xiquets van actuar per les Decennals de Valls al gener i es van desplaçar a Bagà i a la Tor de Querol per actuar-hi a l’octubre.
A l’abril del 2023 es renoven els càrrecs, amb Esteve Andreu com a nou president i Míriam Salvadó com a cap de colla.
Organització: La directiva i la tècnica
Els Xiquets de Vila-seca estem organitzats a partir de dos àmbits: la directiva i la tècnica.
D’una banda, la junta directiva s’encarrega de la gestió administrativa i econòmica de la colla. D’altra banda, la junta tècnica és la que dirigeix tant els assajos com actuacions i, per tant, pren les decisions tècniques.
Tots ells exerceixen els seus càrrecs de manera voluntària i es reuneixen de manera regular per tal de treballar per la nostra colla.
JUNTA DIRECTIVA
- Presidència:
- Esteve Andreu
- Àrea de tresoreria:
- Andreu Sintas
- Àrea de secretaria:
- Núria Òdena
- Sots-presidència:
- Mar Manuel Juanpere
- Vocals:
- Francesc Benaiges
- Josep C. Poyo
- Ramon Salvador
- Héctor Soler
JUNTA TÈCNICA
- Cap de colla:
- Míriam Salvadó
- Tècnica:
- Eduardo Moreno
Anima’t a venir als assajos!
T’agrada el món dels castells? Vols ser casteller? Vols ser graller o timbaler? Vols formar part de la nostra colla? Si has respost afirmativament a alguna d’aquestes preguntes, no t’ho pensis més i vine! És igual quina sigui la teva edat als castells tots fem pinya, tots sumem.
T’esperem l’Ateneu – C/ Major nº17 de Vila-Seca!
Assaig general
Els assajos generals són aquells assajos en què tota la colla s’uneix per treballar de manera conjunta la tècnica necessària per assolir els nostres objectius.
- Divendres: de 20:30h a 22:00h
- Lloc: Ateneu – C/ Major nº17
Assaig de la canalla
En els assajos de canalla els més petits de la colla són els protagonistes. En aquest espai aprenen a fer castells i coneixen els valors del món casteller mentre s’ho passen molt bé.
- Pròximament
Escola
L’escola és on ensenyem les primeres passes a aquells nous castellers que es volen incorporar a la colla. També hi pot assistir qualsevol casteller que vulgui millorar el seu nivell tècnic.
- Pròximament
Assaig de grallers i timbalers
La música és una part fonamental dels castells i ells també tenen els seus assajos. En el seu cas, els assajos de música es realitzen al conservatori de Vila-seca.
- Assaig de tabals: Dilluns 20:00h
- Assaig de gralles: Dimarts 19:00h
Alguns dels nostres assajos
Primer assaig realitzat al nou local – l’Essentia
Ahir vam començar els assajos al Essentia, a la Societat recreativa i cultural El Fènix al carrer de La Font,15, serà de moment el nostre lloc d’assaig i refugi d’hivern. Estem fent proves i preparant una pròxima diada. Tenim més sorpreses. Us esperem cada divendres! Amb tu tocarem el cel!
ASSAIG A ESSENTIA
De nou ens obren les portes a la Societat El Fènix , que es d’agrair . Ja hem traslladat el terra i aquest divendres 5 de novembre ja assajarem allí. Comptarem amb lavabos i servei de bar . També podreu adquirir la loteria de Nadal del Xiquets. Tenim més sorpreses…
ASSAIG ESPECIAL CASTANYADA
Ahir vam fer un assaig especial a l’Ateneu i posteriorment van celebrar la castanyada tots plegats. A poc a poc anem recuperan la normalitat.
ASSAIG ESPECIAL CASTANYADA
*ASSAIG ESPECIAL CASTANYADA* 29 d’octubre 20:30 | Ateneu (Carrer Major, 17) En acabar l’assaig, repartirem *dolços i beguda* per tothom i posarem una mica de *música* Atenció al canvi d’ubicació!! És important que confirmeu la vostra assistència
PAS A PAS TOCAREM DE NOU EL CEL
Ahir va tenir lloc una vegada més l’assaig de cada divendres al mig de la plaça de l’Església on vam reineixer. Cada cop som més els que es van sumant als assajos després de dos anys d’inactivitat . Gràcies a tots colla. Amb tu tornarem a tocar el cel !
HEM TORNAT
EL 28 d’octubre, farà 8 anys que vam retornar en aquesta mateixa plaça de l’Església, on fa 30 anys es va iniciar la primera colla dels Xiquets de Vila-seca. Han estat moltes les alegries durant aquests anys aixeca’n castells per diversos indrets , des de la inauguració dels Jocs Olímpics…
Descarrega la nostra APP per saber quan tenim actuació i quan hi ha assajos!
Pròximes actuacions
Festa Major de Vila-seca
Plaça de l'església
Vila-seca